Lood is een zacht, donkergrijs metaal. Omdat het zo buigzaam is, kunnen er uitstekend kieren mee gedicht worden om woningen tegen indringend water te beschermen. Het bladlood wat hiervoor wordt gebruikt noemt men ook wel de loodslab. Het materiaal is ook zeer corrosiebestendig: zelfs bijtend zwavelzuur kan lood niet deren.

In oplaadbare batterijen en accu’s wordt lood verwerkt als elektrode. Bij kamertemperatuur is lood een goede geleider van elektriciteit. Verder biedt lood door zijn hoge densiteit een uitmuntende bescherming tegen straling en geluid. In ruimtes waar straling voorkomt, zoals ziekenhuizen, tandartspraktijken en in de nucleaire industrie wordt veel lood toegepast.

Door het hoge soortelijke gewicht (11,34 kg/dm3) wordt lood ook veel gebruikt voor extra ballast in bijvoorbeeld, bruggen, machines en boten. Lood wordt onder andere ook nog gebruikt in lood in glas, soldeer, munitie en kristalglas.

Lood in het verleden

Al meer dan elfduizend jaar gebruiken mensen lood. Het is immers gemakkelijk te winnen, te smelten en te vormen. Alchemisten waren er lang van overtuigd, dat lood het oudste metaal was en zagen een link met de planeet Saturnus. In het Bijbelboek Exodus wordt ook al aan lood gerefereerd. De Egyptenaren gebruikten lood voor het glazuren van aardewerk. Daarnaast gebruikten zij loodverbindingen als cosmetica – iets wat trouwens nog steeds voorkomt. In de hangende tuinen van Babylon, één van de zeven wereldwonderen, waren de vloeren van lood gemaakt. Lees hier meer over de geschiedenis van lood.

Waar komt lood vandaan?

Lood komt weinig voor in de aardkorst. Het meeste lood komt voor in ertsen, die ook nog zink, zilver en koper bevatten. Galena (loodglans, loodsulfide) is het belangrijkste voor de loodwinning. Dit mineraal bevat 86,6% lood. Andere mineralen waar lood uit gewonnen wordt zijn cerussiet en angelsiet. Galena wordt gevonden in Australië, Bulgarije, China, Marokko, Amerika, Rusland en Wales. Gerekend naar de hoeveelheden, produceren China en Australië verreweg het meeste lood.

Winnen van lood

De looderts wordt het eerst verhit, waardoor loodoxide ontstaat. Dit wordt in een smeltoven gereduceerd met kool. Hierna worden de andere stoffen er met diverse technieken (bijvoorbeeld het inlaten van lucht of stoom) uitgehaald, totdat puur lood overblijft. Veel lood wordt gewonnen uit hergebruikte, afgedankte loodproducten. Het oude lood wordt dan gesmolten, waarna het onbruikbare deel uit de substantie worden gehaald. In deze cyclus, cradle to cradle in optima forma, wordt het lood en de andere metalen voor nagenoeg 100% gerecycled en geleverd aan bedrijven die messing, zink, tin, antimoon of ijzer produceren.

Wie maakt in Nederland bladlood?

In Nederland is maar één bladloodproducent: Uzimet. Dit bedrijf recyclet gebruikt lood en walst het materiaal tot o.a. loodslabben. Uzimet levert aan de industrie en aan de groothandel, die vervolgens toelevert aan bouw- en aannemingsbedrijven en loodgieters.

Uzimet weet in de concurrentie met zes buitenlandse producenten, meer dan vijftig procent van de Nederlandse markt voor bladlood in handen te houden. Het marktaandeel van Uzimet en zusterbedrijven van de Calder Groep in West-Europa is ruim dertig procent.

Terug naar metalen

Leden

Uzimet B.V.