De energietransitie stelt de metallurgische industrie voor een grote opgave. Berenschot werkt tot eind 2018 aan een Klimaatroutekaart 2030 waarin de klimaatopgave van de VNMI-lidbedrijven in beeld wordt gebracht. Op dinsdag 11 september verzamelden zich veertig van deze bedrijven in Utrecht om met Berenschot én met elkaar in gesprek te gaan over de belangrijkste knelpunten en mogelijke klimaatoplossingen.     

Startpunt voor de discussie waren de resultaten van de online enquête die onder de VNMNI-lidbedrijven is uitgevoerd. De bijeenkomst in Utrecht diende om dit eerste beeld nader te toetsen en een technologische verdiepingsslag te maken. Uit de achterban van FME, VNMI en AVNEG werd daarvoor een unieke combinatie van vragers en aanbieders van klimaatoplossingen samengebracht. Zij werden gemixt en over vier tafels verdeeld. Dit leverde interessante discussies op.

“Bedrijven zijn bereidwillig en zien de energietransitie als een collectieve opgave, maar lopen eveneens met grote vragen”, zegt directeur Sekhar Lahiri, die het routekaart-project vanuit VNMI coördineert en ook deelneemt aan de Klimaattafel Industrie. “Voor veel bedrijven is de omvang onduidelijk. Knelpunten zijn technisch en financieel van aard. De meeting in Utrecht bood ons de kans om heel gericht te vragen: wat heb je nodig en wat heb je te bieden? Welke randvoorwaarden moeten er komen en van wie, en waar zien we nieuwe technologieën zoals waterstof of groene stroom in een tijdslijn richting 2030 en verder? Die kennis willen we gaan ontsluiten.”

“Er kwamen hele praktische vragen aan de orde: hoe kan ik restwarmte hergebruiken en wat zijn de complicaties van overstappen op waterstof? Er is behoefte aan specifieke kennis die aansluit op de specifieke omstandigheden binnen de metallurgische industrie, zodat meteen de juiste keuzes gemaakt worden. Wat zijn kentallen: wat kan wel en wat kan niet. Kennisdeling en matching van vragers en aanbieders worden heel belangrijk. Er ontstaan straks clusters van bedrijven en stakeholders die je niet meteen bij elkaar zou verwachten. Verder moet er een koppeling komen met de circulaire economie, is er een financieringsvraag en verlangen bedrijven een brede en betrouwbare beschikbaarheid van duurzame alternatieven.”

De resultaten van de enquête en de discussiemiddag worden door Berenschot verwerkt en begin 2019 als een totaalbeeld gepresenteerd in de Klimaatroutekaart 2030.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@www.metaalnederland.com