Convenant IMVO
Recyclen is een duurzame oplossing voor de metaalsector. En samenwerking in een convenant biedt een springplank om stappen voorwaarts te zetten. Dat werd de deelnemers duidelijk gemaakt tijdens hun bedrijfsbezoek aan de recyclingbedrijven VLK en Uzimet. De partijen die momenteel werken aan een convenant Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) waren dinsdag 29 mei op werkbezoek bij deze twee bedrijven. Zij kregen daar meer inzicht in het verzamelen, sorteren en bewerken van metaal en recyclen van bladlood.

De Van Leeuwen Katwijk Groep (VLK) is een familiebedrijf, opgericht in 1951 in Katwijk. Het bedrijf is aangesloten bij de Branchevereniging Breken en Sorteren (BRBS) en Metaal Recycling Federatie (MRF). De laatste is één van de deelnemers die meewerkt aan de totstandkoming van het convenant. VLK heeft een recycling percentage van 90% en zamelt jaarlijks ongeveer 200.000 ton afval in uit de omliggende regio.

Samen voor duurzaam
“Metaalrecyling is oneindig circulair”, stelt algemeen directeur en mede-eigenaar Andries van Leeuwen. Het bedrijf hanteert daarom het motto “Samen gaan voor duurzaam”. Hij liet de partijen het hele verwerkingsproces zien. Dat loopt van sorteren en bewerken van materialen naar de verwerking ervan tot een grondstof. Ook vertelde hij over het VLK beleid op het gebied van duurzaamheid en de keurmerken die toezien op kwaliteit, gezondheid en veiligheid.

Lood 100 procent recyclebaar
UZIMET is de enige bladloodproducent van de Benelux. Het is onderdeel van de Calder Group die in meerdere Europese landen actief is. Voor de productie en raffinage gebruikt UZIMET alleen oud lood dat wordt gerecycled. Het bedrijf bestaat al meer dan 110 jaar en is aangesloten bij o.a. de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI). Die laatste is partij bij het convenant waar nu aan gewerkt wordt.

Lood is een materiaal dat 100% recyclebaar is. Verder tast het recyclingproces de kwaliteit van het lood niet aan. Het wordt vooral gebruikt in de bouw. Het wordt al eeuwen gebruikt om gebouwen waterdicht te maken en om delen van gebouwen en apparatuur stralings- en geluidsdicht te maken, bijvoorbeeld voor gebruik in de medische wereld.

Lees het volledig artikel via Imvoconvenanten 

 

Bron: Imvoconvenanten